куршум

куршум
куршу̀м <-и, бр: -а>
същ м proièttile m, pallòttola f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

 • репетира — (лат. repetere) 1. повтори/повторува предаван материјал пред учениците 2. повтори/повторува клас репетира пушка повлекувајќи го назад затворачот, ја исфрла гилзата од истреланиот куршум за да влезе нов куршум во цевката …   Macedonian dictionary

 • Старый Крым (Крым) — У этого термина существуют и другие значения, см. Старый Крым. Город Старый Крым укр. Старий Крим крымскотат. Eski Qırım …   Википедия

 • Старый Крым — У этого термина существуют и другие значения, см. Старый Крым (значения). Город Старый Крым укр. Старий Крим крымскотат. Eski Qırım Герб …   Википедия

 • Мечети Крыма — …   Википедия

 • Кырым — Город Старый Крым укр. Старий Крим крымскотат. Eski Qırım Герб …   Википедия

 • балистограм — (грч ballo, gramma буква) во судската медицина снимка направена со помош на балистоскоп, што служи како идентификација меѓу оружјето (пушка, револвер) и истреланиот куршум …   Macedonian dictionary

 • гелер — (гер. Geller) парче со неправилен облик од распрсната граната, куршум и сл …   Macedonian dictionary

 • девијација — (лат. deviatio) 1. отстапување на магнетната игла на компасот од линијата на меридијанот поради влијание на големи маси железо 2. скршнување од патот, менување на правецот на патеката (на граната, куршум, брод и др.) под влијание на случајни… …   Macedonian dictionary

 • думдум — пушчен експлозивен куршум кој поради својот тап врв задава опасни рани (наречен по англискиот логор Дум дум кај Калкута, каде што бил направен првпат) …   Macedonian dictionary

 • проектил — (фр. projectile) секое тело фрлено со некоја сила, особено: куршум, топовско или пушчено зрно, граната …   Macedonian dictionary

 • рулет — (фр. roulette) вид хазардна игра со топче што се тркала по тркалезна подвижна површина со црвено бели прегради со бројки што го означуваат погодокот руски рулет а) вид безумна манифестација на храброст: учесниците ставаат еден куршум во револвер… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”